петак, 08. новембар 2013.

Izrada suvenira 1. deo

Obećala sam u jednom od prethodnih postova, da ću vam pisati o " Devojke iz Raske " . Napisaću vam sažeto, ako budem uspela kako su nastale " Devojke iz Raske ".
U Raški ( moj grad u kome živim ), organizovana je obuka za izradu suvenira, izabrano je šesnaest " devojaka " (žena i baba, bez jedne jedine devojke ) :), koje se bave izradom rucnih radova,ili koje znaju da ih izradjuju,ili pak koje interesuje ta tema.
Obuka je trajala pet dana, od po šest sati dnevno.Naš vodič kroz svet suvenira, bila je Ana Jovanović Krojač - osnivač i generalni direktor Krojaceva škola web dizajna  osnivač Suveniri Srbije - Prva internet suvenirnica.
Prvi dan protekao je kao u bunilu,pitale smo se koji je razlog našeg dolaska na ovu obuku.Još kada nas je Ana upitala, onako pojedinacno svaku od nas, koji bi suvenir predstavljao naše podneblje, nismo se najbolje snašle.Mogu slobodno reći gotovo nikako.Već narednog dana sve je bilo mnogo drugacije.Sa nama ugrupi bilo je par žena koje su prava, pokretna riznica istorije mog kraja, toliko znamenitosti postoji u mom gradu da nisam ni znala.Svako novo druženje, upoznavanje dovodi do novih saznanja.
Da skratim pricu,jer kao sto možete videti vodim se logikom " Nemam vremena da ti pišem kratko ".
Od Ane smo naučili šta je suvenir,na koji način ga napraviti, kako ga upakovati,jer kao što već znate pakovanje prodaje proizvod, ko su najbolji kupci, kako plasirati suvenir na tržište,šta može proći, a šta ne.U suštini sve jo to bilo negde u nama,ali Ana je bila naš pokretač.
Pored toga što je Ana puna znanja, koje nesebično deli ona je jedna divna i druželjubiva osoba. 
Ovako je to izgledalo u prva dva dana.

Upoznavanje sa Anom i predstojećom radionicom,koju je finasirala Opština Raška i Eu Progres.


Bile smo jako popularne tih pet dana,medijska pažnja je bila okrenuta nama,kako lokalna, tako smo se našle na "Jutarnjem programu RTS ".


I napokon, posle dugog očekivanja, uzele smo alat i materijale u ruke.Inače smo sve vreme krišom gledale u kese koje je Ana donele.Možete zamisliti ženu koja voli da plete,kada se nadje medju gomilom vunica. Kese su bile prepune raznovrsnih materijala, tako da smo mogle praviti šta god smo htele.

Ovo je samo delić, dekorativne trake i čipke. 

Početak jednog broša.


Devojke u akciji.
Moram pohvaliti i reći da smo našu radionicu održavali u prostorijama  Kancelarija za mlade Raška.
Pored učenja ova radionica je bila jedno lepo druženje. Ubrzo su nastali i prvi radovo, ja sam neke uslikala.


 

  Ovako je igledao moj prvi broš, upakovan, sa etiketom.
Dok je Ana, držala predavanja, ja nisam sedela skrštenih ruku, već sam isplela jednu slatku korpicu. Samo da znate krenula sam da pletem šal, a stigla sam do korpice, pa vi vidite kakve su pletačke moći. :)))

Naši prvi radovi, naši eksperimenti.

Poslednjeg dana obuke dobile smo sertifikate  za izradu suvenira,oformile stranicu na facebooku " Devojke iz Raške " .
Zatim smo otputovale na Kopaonik, da ispromovišemo naše suvenire i našu novu, tek osnovanu družinu.Prilika za promociju je bila idealna,jer upravo tih dana počela manifestacija Dani vrganja - Kopaonik.
Na Kopaoniku smo se lepo zabavile.
Za tu priliku smo izabrale četiri suvenira, a to su : Cvet Kopaonika - broševi, Veseli vrganj na ibarskom kamenu, Za veselu trpezu  - prsten za salvete i Jelkicei borovnice- obeleživači.


Cvet KopaonikaVeseli vrganj na ibarskom kamenu
Prsten za salvetu
Obeleživači za knjige

 O tome kako smo se provele na izložbenoj prodaji na Kopaoniku, pisaću vam neki sledeći put.

Do sledećeg posta
                Jadranka